نشست “شهری برای همه” با حضور پیروز حناچی برگزار شد
پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی بیستوششمین جلسه از سلسله نشستهای «مسأله شهر» را با موضوع « شهری برای همه » با حضور پیروز حناچی شهردار سابق تهران برگزار کرد.
پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی بیستوششمین جلسه از سلسله نشستهای «مسأله شهر» را با موضوع « شهری برای همه » با حضور پیروز حناچی شهردار سابق تهران برگزار کرد.
به گزارش روابطعمومی حوزه هنری، سیدفاضل سجادی، پژوهشگر حوزه شهر و معماری که دبیری این نشست را برعهده داشت در ابتدای نشست گفت: بیستوششمین جلسه از سلسله نشستهای «مساله شهر» با موضوع «شهری برای همه»، نسبت شعارهای دورههای مختلف شهرداری با رویکرد و عملکرد آن را بررسی خواهد کرد که به این منظور از دکتر پیروز حناچی شهردار سابق تهران دعوت کردیم تا بیشتر در مورد آن بدانیم. در این نوبت از مسأله شهر، میزبان جمعی از پژوهشگران، دوستانی از شورای شهر تهران و دانشجویان رشته های مرتبط هستیم که در ادامه مباحث و سئوالات مورد نظر خود را با مهمان برنامه بررسی خواهند کرد.
در ادامه پیروز حناچی، شهردار سابق تهران در پاسخ به موضوع مطرح شده از سوی دبیر سلسله نشستهای مسأله شهر گفت: بهترین طرحهایی که در شهرداری تصویب میکردیم به دلایلی در مرحله اجرا به مشکل میخورد. به این ترتیب آسیبشناسی چنین امر مهمی را باید پیگیری میکردیم، در نتیجه به اهمیت درآمدها و منابع در تعادل با مصارف رسیدیم. اگر چنین تعادلی وجود نداشته باشد مدیریت شهری تلاش میکند تا این تعادل را ایجاد کند در حالی که تامین بودجه لازم برای این کار با توجه به منابع پیشبینی شده که سالها پیش در دو بخش برای شهرداریها تصویب شده و تنها در یک بخش عملی شده بود، مغفول مانده بود.
وی با تاکید بر اهمیت داشتن درآمد پایدار برای مدیریت شهری در شهرداری گفت: فروش تراکم راهی غیرپایدار برای رفع نیازهای مالی در شهرداری است که با توجه به عدم توان مدیریت، این موضوع عاملی برای رانت میشود و در نهایت این شکل از اداره امور شهر، شهر را دچار چالش میکند.
حناچی افزود: ما «شهری برای همه» را با توجه به تجربههای پیشین خود به منظور رفع این مشکلات و ممانعت از ایجاد ایرادهای مدیریتی شهرداری مطرح کردیم تا ریلگذاری تازهای برای شهرداری ایجاد شود چرا که تامین منابع و هزینهها در آن مشخص و شفاف بود. به این منظور میبایست مکانیزم درآمدی مثل دریافت عوارض تعریف میشد که همگی به پیمانکارهایی داده شد تا در نهایت تعادل مورد نظر میان درآمدها و مصارف را ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: ما با شعار «شهری برای همه» تلاش کردیم تا مانع از سود سرمایهداران به تنهایی شویم و مسیر مدیریت شهری را به سویی سوق دادیم تا همه مردم از منابع و درآمدها استفاده کنند. این شعار در مسائل زیستمحیطی شهری هم نمود بیرونی داشت.
شهردار سابق تهران در ادامه گفت: گزارشات آماری و کیفی از دورهای که ما مدیریت شهری را عهده دار بودیم نشان میداد که به موفقیت قابل توجهی دست یافتیم.
وی افزود: ما شعار داده بودیم که تراکم نخواهیم فروخت اما وقتی جلوتر رفتیم متوجه شدیم خیلی زودتر از اینها میتوانستیم با تغییر الگوهای مدیریتی، دست از تراکمفروشی برای تامین منابع مالی برداریم. این روند این روزها در شهرداری با موفقیت در حال بهرهبرداری است.
حناچی در همین راستا افزود: بدنه با بهرهوری پایین در همه شهرداریها به این معنا که تعداد نیروهای حقوقبگیر با میزان خدمات داده شده به ویژه در حوزه کارمندی تناسبی ندارد، وجود دارد. ما با ۶۷ هزار پرسنل آغاز کردیم و در پایان به ۶۳ هزار نفر رسیدیم که این افت تعداد هم به دلیل بازنشسته شدن بخش قابل توجهی از نیروهایمان بود. به طور مثال به ازای سه نفر نیرویی که بازنشسته میشد تنها یک نفر نیروی تازهکار به مجموعه اضافه میشد. به این ترتیب با اجرای برنامههایی به مدیریت تامین مالی و مصارف آن رسیدیم.
*تبعیض مثبت به نفع مردم!
سجادی پس از بخش نخست صحبتهای حناچی با هدف روشن شدن نقاط تاریک مباحث مطرح شده در این موضوع چند سئوال مطرح کرد و گفت: علاقهمندان و پژوهشگران برنامه ما میخواهند بدانند با اینکه برنامهریزیهایی حتی پیش از آغاز مدیریت شما مثل سرای محلات و نمونههای آن در مدیریت محلههای کوچک انجام شد اما در ادامه آنچنان که باید نمود نداشته است و حتی اجرای تبعیض مثبت به نفع عموم مردم همانند ساختوسازهایی متراکم در جنوب شهر نیز موفقیتی در اهداف عالیه و بلندمدت خود کسب نکرد. حال سئوال اینجاست که آیا این رویدادها با شعار دوره مدیریتی شما هماهنگی نداشته است یا اینکه در راستای همان طرح جامع پیش از مدیریت شما انجام شد.
وی افزود: دوگانهای از حراج شهر به نفع سرمایهداران که در مقابل زندگی مردمی قرار دارند که از همین دوگانگی و سرمایهداری اثر میگیرند وجود دارد. آنچه تا اینجای برنامه شما به آن اشاره داشتید به معنای این است که ما به هر حال برای مدیریت شهری به سرمایهداران نیاز داریم اما به منظور سودبخشی هر دو طرف سرمایهداران و عموم مردم باید الگوی دقیقی ترسیم شود.
*توجه به مناطق جنوبی تهران در راستای شهری برای همه
حناچی در پاسخ به این سئوال گفت: توجه بیشتری به مناطق جنوبی کردیم که در پی آن کاهش فاصله دسترسیهای شمال به جنوب بود و بهرهبرداری از رویدادهایی مثل مترو در مناطق جنوبی در اولویت قرار گرفت.
حناچی افزود: به عنوان مثال رنگ یکی از ابزارهایی بود که برای زیباسازی شهر و سرزندگی آن خصوصا در جنوب شهر مورد استفاده قرار گرفت. ما با بهرهمندی از اصول زیباشناسی روحیه مردمی را تقویت کردیم که در خاطرهای در این باره میتوانم به مادری اشاره کنم که ضمن تقدیر از ما برای استفاده از رنگ برای تغییر رنگ و روی شهر به دختر دمبخت خود اشاره کرد که بخاطر ضعف ظاهری محله خود در پذیرفتن خواستگار معذور بوده است اما با این کار شهرداری، این فرصت ایجاد شد.
*پرسش و پاسخ میان شرکت کنندگان و حناچی
ادامه این نشست با پرسش و پاسخ میان شرکتکنندگان و حناچی پیرامون موضوع برنامه پیگیری شد.
حناچی در پاسخ به سئوال شرکتکنندگان در این نشست در خصوص تخلف مصوبات قانونی مجلس و کمیسیون ماده ۵ از سوی اجرای این مصوبات از سوی شهرداریها گفت: کمیسیون ماده ۵ به معنای این است که هر تصمیمی میگیرد بر اساس مصوبات بالادست خود است و تخلفات آن باید از سوی دستگاههای نظارتی پیگیری شود.
*پیشنهاد گسترش بحث با دیگر شهرداران تهران
دکتر سیدحسین شهرستانی، معاون پژوهشی پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی با حضور در این نشست ضمن ارائه خلاصه ای از اهداف و ویژگیهای پژوهشی و گفتمانی این پژوهشکده در مورد موضوعات گوناگون گفت: معمولا مباحث سیاسی و تغییرات مرتبط با آن، تاثیرات مستقیم یا غیر مستقیم در نوع مدیریت شهری میگذاشت که در دوره مدیریت شما و دوره کنونی کمتر شاهد این موضوع هستیم.
وی افزود: قلمرو علم و پژوهش برای رسیدگی به این موضوعات مهم باید همانند پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی از مواضع سیاسی فاصله بگیرد و علمی به آن بپردازد تا به نتایج سازندهای دست پیدا کند. با فاصله گرفتن از این حبابهای سیاسی میتوان به صورت متعادل در مورد حوزههای رونق اقتصادی، توسعه، عدالت و محیطزیست نظریه داد. برای اینکار باید گفتگویی میان شهردار کنونی و شهرداران گذشته شکل بگیرد تا به نقاط مشترک فکری و علمی برسیم و با استفاده از آنها به تصمیمات درست و اجرایی دست یابیم.
شهرستانی ادامه داد: پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی جای خوبی برای برپایی نشستی است که گفتگوی مورد نظر میان شهرداران گذشته تهران شکل بگیرد و تجربهها و جمعبندی آن به مدیریت کنونی شهردای انتقال داده شود. این پیشنهاد به آقای سجادی داده میشود تا چنین فضای گفتمان علمی را فراهم کند.
سجادی نیز در پایان این نشست و در جمعبندی آن گفت: قانون و برنامه، دو واژه کلیدی و تاکیدی آقای حناچی در این نشست بود که از اهمیت بسیاری برخوردار است چرا که بر اساس مباحث مطرح شده در این برنامه ، ما به تقابل مدیریت شهری با سرمایهداران بر سر منافع مردمی پرداختیم که درنتیجه به نقش مهم حاکمیت برای برقراری تعادل میان این دو رسیدیم پس باید برنامهریزی و طرحی را اجرایی کنیم تا به تعادل میان قدرت و ثروت برای تامین منافع مردم دست یابیم.
ثبت دیدگاه