
با بررسی وقایع اخیر کشور از منظر “کلاندادههای فضای مجازی” بیستمین عصرانه “جامعه اندیشگاهی ایران” برگزار شد
بیستمین عصرانه اندیشگاهی با پرداختن به یکی دیگر از مباحث و مسائل روز جامعه، عصر چهارشنبه شانزدهم آذرماه برگزار شد.
بیستمین عصرانه اندیشگاهی با پرداختن به یکی دیگر از مباحث و مسائل روز جامعه، عصر چهارشنبه شانزدهم آذرماه برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی، بیستمین عصرانه اندیشگاهی با پرداختن به یکی دیگر از مباحث و مسائل روز جامعه، عصر چهارشنبه شانزدهم آذرماه برگزار شد. این نشست با بررسی وقایع اخیر کشور از منظر “کلاندادههای فضای مجازی” با حضور مدیران اندیشکدهها و ارائه گزارش تحلیلی از میلیونها داده فضای مجازی از سوی دکتر محسن فینیزاده، به همت پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی در سالن طاهره صفارزاده واقع در حوزۀ هنری برگزار شد.
در ابتدای جلسه دکتر محسن فینیزاده، مدیر مرکز پژوهشی “بتا” در رابطه با چگونگی جمعآوری دادههای گزارش خود گفت: در این گزارش دادههای فضای مجازی که به صورت عمومی منتشر میشود، جمعآوری شده است و از طریق هوش مصنوعی و یافتههای حوزۀ علومانسانی، اطلاعات را آنالیز و دادهها را بدست آوردهایم. نوع ورودمان به فضا بر اساس شبکههای اجتماعی است. در این گزارش قرار نیست بگوئیم که دادههای ما بازگوکننده جامعه است یا خیر، هدف این است تا شبکههای اجتماعی به عنوان یک پارامتر مهم و تاثیرگذار مورد بحث قرار بگیرد، من و همکارانم در این ارائه بازتاب یا فراتحلیل رسانههای اجتماعی در وقایع اخیر را مطرح میکنیم.
دکتر محسن فینیزاده در ادامه جلسه به ارائه گزارش تحلیلی خود پرداخت و بعد از سخنان ایشان، مدعوین حاضر در جلسه ناظر به موضوع مورد بحث، نگاه و نقد تحلیلی یا پیشنهادی خود را مطرح کردند.
دکتر سیدحسین شهرستانی نیز در بخشی دیگر از جلسه گفت: پژوهشگرانی که شبکههای اجتماعی را تحلیل میکنند، میدان اصلی را شبکه و رسانههای اجتماعی میدانند، در حالی که میدان و کارازار اصلی خیابان و زندگی روزمره است. وقایع اخیر در مقایسه با اعتراضات سال ۸۸ با حضور چشمگیری از مردم در خیابان همراه نبود. تلاش این بود تا تمام تجهیز از شبکههای اجتماعی به خیابان منتقل شود، اما این اتفاق شکل نگرفت و این سیلی واقعیت بود به شبکههای اجتماعی و نشان داد این حجم عظیم تولید محتوا مابازای واقعی در این مقیاس را ندارد.
وی در ادامه افزود: وقایع اخیرخشم و اعتراض عمومی را نمایندگی میکند و یک انرژی در پس ماجرا وجود دارد اما این انرژی در صورتبندی که امثال شبکه اینترنشال و… نشان میدهند، جلوه نمیکند. این انرژی اعتراضی؛ شبکهای را که فراخوان میدهد، نمیشناسد و به آن اعتماد نمیکند. وجه اعتراضی شکل میگیرد اما وجه ایجابی آن بروز نمیکند.
خانم دکتر طاعتی، پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات راهبردی دانشگاه امیرکبیر در ادامه جلسه از منظر آیندهپژوهی دیدگاه خود را از وقایع اخیر بیان کرد، وی گفت: ما با پدیدهای روبرو هستیم که هم مؤلفههای دخیل و هم عدم قطعیتهای آن بسیار زیاد است، این عوامل مسیر آینده را با ابهام زیادی روبرو میکند. نباید نتیجه اعتراضات را براندازی نظام را در نظر بگیریم و خوشبین باشیم که بر اساس شواهد این اتفاق رخ نخواهد داد. باید کف مطالبات را ببینیم و به شکل واقعبینانهای به مسئله بپردازیم. امروز شاهد کنشهایی از سوی نسل جوان و کنشگران آینده هستیم که بسیار نگرانکننده است. وظیفه جامعه اندیشگاهی این است که هشدارهای لازم را بدهد.
از دیگر مهمانان حاضر در بیستمین عصرانه اندیشگاهی، دکتر اصغر عیوضی؛ مدیر اندیشکده ایتان، دکتر علی ملکی؛ مدیر مرکز سیاستگذاری دانشگاه شریف، دکتر حسام حائریزاده؛ معاون اندیشکده یقین، دکتر اصغری؛ مدیر مرکز آموزش سواد رسانهای، دکتر میثم یاوری؛ مدیر اندیشکده رضوان، دکتر محمدحسین ساعی؛ رئیس دانشگاه سوره و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر عبدالله اسدی؛ عضو بنیاد حیات، سعید زاهدی، قائم مقام مرکز نوآوری مجلس شورای اسلامی و… بودند.
ثبت دیدگاه